top of page

YIL 2050: İNSANLIK ÖLÜMSÜZLÜK HEDEFİNE ULAŞIYOR

 

“Eğer 40 yaşının altındaysanız ve bu makaleyi okuyorsanız, kötü bir hastalık başınıza gelmediği sürece ölümsüzsünüz.”  Bu cümle insanoğlunun ölümsüzlük hedefini gerçekleştirmeye çok yakın olduğunu söyleyen dünyanın en önemli fütürolojisti Dr. Ian Pearson’a ait.  Dr. Pearson  geçtiğimiz yıl The Sun’a verdiği röportajda 2050’de ölümsüz olmak için birçok farklı yöntemin olacağını, 2050’ye kadar hayatta kalamayacaklarınsa son ölümlü nesil olacağını söylüyor.

 

İhtimal 1: Vücudumuzun Parçaları Yenilenecek

 

Dr. Pearson’a göre teknolojinin hızla ilerlemesi insanoğlunu ölümsüzlük hedefine gittikçe yaklaştırıyor. Dr. Pearson, araştırmaların hayatı uzatmanın bir yolunun “bedeni yenilemek ve gençleştirmek” için biyoteknoloji ve ilacı kullanmak olduğunu ortaya koyduğunu söylüyor. Dr. Pearson “Hiç kimse 95 yaşında sonsuza dek yaşamak istemez, ancak bedeni 29 ya da 30'a kadar gençleştirebilirseniz, bunu yapmak isteyebilirsiniz. Bu, hücrelerin yaşlanmasını önleyen (veya tersine çeviren) genetik mühendisliği dahil olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilir. Alternatif olarak, hayati vücut organlarını yeni parçalarla değiştirebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanındaki birçok bilim insanı, bir gün insan organ bağışlarını gereksiz kılabilecek, canlı hücrelere sahip 3 boyutlu yazıcıları kullanarak insan organları yaratmaya çalışıyor.”diyor.

 

İhtimal 2: Android Vücutların İçinde Yaşayabiliriz

 

Dr. Pearson “Vücudumuzu düzeltmeden ve kendimizi gençleştirmeden çok uzun bir süre önce zihinlerimizi makine dünyasına bağlayabileceğiz ve bulutta etkin bir şekilde yaşayacağız” diyor. “Akıl temelde bulutta olacak ve gerçek dünyada yaşamak istediğinizi düşündüğünüz herhangi bir androidi kullanabilecek. 50 yıl içerisinde, dünyanın herhangi bir yerindeki bir robotu “tıpkı bir kiralık araba gibi” tutabileceğiz ve bilincinizi içine yükleyebileceğiz. Bu da, orijinal bedenlerimiz ölse dahi, dijital zihnmizi bir bilgisayarda depolanmış olarak kullanabilecek ve yüksek gerçekçi robot gövdeleri kullanarak dünyada yaşayabileceğiz anlamına geliyor.” diyor.  Bu güçlü beyin makine bağlantısını oluşturabilmemiz için 2045-2050 yıllarına kadar beklememiz gerektiğini söyleyen Dr. Pearson, ilk başlarda bunun çok büyük maliyetleri olacağını da belirtiyor.

 

İhtimal 3: Sanal Gerçeklik Dünyasında Yaşayabiliriz

 

Beynimiz çevrimiçi olduğunda robot gövdelerine ihtiyacımız var mı? Dr. Pearson'a göre hepimiz mutlu bir şekilde bir bilgisayar simülasyonunda yaşayabiliriz. “Zamanımızın çoğunu sanal dünyada, dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir bilgisayarda geçirebiliriz. “Her zaman çevrimiçi olursak çevrimiçi harika bir hayatımız olabilir. Her şey sanal olur, böylece istediğimiz herşeye sahip olabiliriz. Beynimizi milyonlarca başka beyne bağlayabilir, sınırsız zekamız olabilir ve aynı anda birden fazla yerde olabiliriz.”

 

Bu teknolojinin geniş kitlelere ulaşmasının zaman alacağını, 2050 yılına kadar, yalnızca çok zenginler ve ünlülerin kullanabileceğini, orta sınıf üstü çoğu insan 2060'lı yıllarda bu teknolojiye dahil olabileceğini söyleyen Dr. Pearson “1970'den sonra bir yılda doğduysanız, ölümsüzlüğe ulaşmak için iyi bir şansa sahipsiniz, şu an 40 yaşın altındaysanız bu teknolojiye kesinlikle erişeceksiniz”diyor.

 

İlk kez 1946’da ENIAC adıyla kullanılmaya başlayan bilgisayar 70 yılda müthiş bir güce ulaştı ve herkesin hayatında yerini aldı. 1985 yılında internet, 1998’de Google, 2004’de facebook ve 2012’den sonra akıllı makine öğrenimine yapay zeka ve derin öğrenme algoritmaları dahil oldu. Şimdilerde öldükten sonra sizin adınıza içerik üretecek, paylaşımlar yapacak, sizin sesinizle konuşacak yazılımlar çalışmaya başladı ve dünya üzerinde 50.000’in üzerinde insan bu yazılımları kullanmaya başladı. Tüm bunlar ve hızla yaklaştığımız robot çağında gerçekten ölümsüzlük olabilir mi?

Nagihan Ünüvar

-Ocak 2019-

* Tüm yayınlarımızın hakları saklı olup, yayınlarımızın kullanılması için Markam Sen ve Nagihan Ünüvar'ın kaynak olarak gösterilmesi gerekmektedir.

bottom of page